ALLE artikelen

Ds. Hans Borst neemt afscheid

Zondagochtend 21 oktober nam ds. Hans Borst afscheid van zijn kerkenwerk in Sleen. Vijf en een half jaar was hij hier dominee en deed hij zijn werk met veel plezier. Volgende week wordt hij 66 jaar en dus kan hij met pensioen. Emeritaat, zoals dat bij hem heet.

Hij wilde geen groots en formeel afscheid. Hou het maar gewoon, gezellig onder elkaar, vond hij. En dus gebeurde dat. Samen met zijn vrouw Nettie, zijn familie en zijn gemeente mocht hij een belangrijke fase in zijn werkende bestaan afsluiten. Blij en dankbaar, dat hem dit in zo`n goede gezondheid en onderlinge verstandhouding ten deel mocht vallen.

Speciaal op zijn verzoek zong het Dingspelkoor tijdens de kerkdienst. “Immers, met velen van u heb ik al veel meegemaakt” zei hij, “en dat schept een band”. Het koor beloonde dit met twee heel mooi gezongen liederen.

Na de kerkdienst togen de kerkgangers naar de Dorpskerk. Hier stond alles al klaar om de vele bezoekers te ontvangen. Hapjes en drankjes op de tafel. Alles perfect geregeld. Namens de regionale predikanten sprak ds. Johan Snijders hem toe. Op persoonlijke titel deed Erika van der Laan dit. Vier jaar geleden kwam ze in Sleen te werken als kerkelijk werker. “En in die jaren was Hans mijn mentor” zei ze. “Steunde hij me bij alles en leerde ik vooral veel van hem”. En natuurlijk waren er cadeautjes tot slot.

En nu de geraniums? Wie Hans kent weet, dat dit niet het geval is. Integendeel. Hij gaat aan het werk bij de kerk in Hoogeveen en bij de Kruiskerk te Klazienaveen. En natuurlijk blijft hij uit preken gaan en boeken schrijven. Maar eerst verhuizen! Eind volgende week wordt het nieuwe huis van Hans en Nettie in Sleen opgeleverd. Werk aan de winkel dus! De meeste bezoekers zeiden bij hun handdruk aan het eind dan ook: “Tot ziens!”. En zo is het.

Luuk Houkes